Friday, July 31, 2009

Nasi Lemak Antarabangsa Kg Baru, KL

SEJARAH NASI LEMAK ANTARABANGSA

AWAL PERMULAAN

Pada tahun 1973 Puan Normi Tandoh pengasas perniagaan Nasi Lemak Antarabangsa mengambil langkah memulakan perniagaan nasi lemak di Kampung Baru yang ketika itu merupakan perumahan orang melayu. Bermula dengan menanak beberapa kilogram beras, perniagaannya mula berkembang dari setahun ke setahun.

Era 1980-an

Dari menanak kira-kira 5 kilogram beras sehari pada awal 70-an, Puan Normi perlu memasak sehingga 50 koligram sehari untuk memenuhi permintaan pelanggan yang semakin mengenali kedainya. keenakan Nasi Lemak Puan Normi terus mendapat sambutan pelbagai kaum yang membuka hati ibu kepada enam anak itu untuk menamakan gerainya Nasi Lemak Antarabangsa. Nama itu dipilih turut dipilih bagi menghargai seorang juruterbang MAS ketika itu yang gemar membeli nasi lemak tersebut untuk dibawa ke luar Negara setiap kali dia bertugas.


Era 1990-an

Keenakan nasi lemak Puan Normi mula mendapat perhatian media apabila Harian Metro menjadi akhbar pertama menulis mengenai kehebatan Nasi Lemak Antarabangsa. Sejak itu, nama Nasi Lemak Antarabangsa bukan saja terus tersebar menerusi buah mulut orang ramai tetapi juga menerusi liputan media cetak dan elektronik. Tahun 90-an juga menyaksikan perubahan drastik dalam waktu perniagaan Puan Normi. Sejak memulakan perniagaan pada tahun 1973, beliau mula berniaga dari pukul 6 pagi hingga sebelum tengahari. Tetapi atas permintaan para pelangganya, pada bulan Ramadhan 1994, beliau telah mengubah waktu perniagaan dari 6 petang hingga 10 malam yang kemudianya dilanjutkan ke pukul 11 pagi keesokan harinya.

Era Baru 2000

Alaf Baru membawa banyak perubahan kepada perniagaan Puan Normi. Namum abad ke 21 itu bermula dengan kemerosotan perniagaanya berikutan pembukaan Putrajaya sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan menyebabkan ramai kakitangan kerajaan tidak datang ke gerainya. Namun lapan tahun memasuki alaf baru, beliau menyaksikan sendiri sesuatu yang tidak pernah diimpikanya, pembukaan sebuah restoran Nasi Lemak Antarabangsa berkonsepkan Kafe. Tarikh bersejarah, 22 Disembar 2008, Restoran Sulung Nasi Lemak Antarabangsa yang terletak di Danau Kota dirasmikan oleh Yang Berhormat Datuk Noh Bin Omar, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

KINI NASI LEMAK ANTARABANGSA TELAH MEMPUNYAI BEBERAPA CAWANGAN IAITU:-

- KAMPUNG BARU (1973)- DANAU KOTA (17/12/2008)

- AMPANG POINT (24/12/2008)

- AMPANG PARK (17/1/2009)


- TAMAN MELATI (12/2/2009)


- BANGSAR (9/3/2009)

keterangan lanjut layari www.nasilemakantarabangsa.com


Muat Turun GARMIN GPSTak perlu bayar kat kedai nak muat turun perisian garmin gps untuk telefon anda. Just klik disini untuk memuat turun dan panduan 'menginstall' perisian ke dalam telefon bimbit.

Semoga ianya memudahkan anda.

File2.ws...


File2.ws adalah website yang membolehkan kita upload file dan convert kepada online webpage.Setiap webpage yang dibuat akan diberikan alamat web yg berlainan dan korang boleh share file yg korang upload dengan rakan-rakan.File yg boleh diuploadkan dan diconvert adalah seperti file photo,audio,doc,programing code dan winzip.Cara guna korang hanye perlu browse file korang dan start convension kemudian tunggu untuk menerima url anda..

Untuk convert file anda - File2.ws(klik sini)

Photovisi...

Photovisi adalah web dimana kita boleh membuat gambar kita menjadi collages dan menjadi sebagai wallpapers.Cara guna amat mudah..pilih saje template collage yg diingini kemudian klik template tersebut.Kemudian korang buleh upload gambo korang samada dari Flickr atau dari dalam pc.KEmudian upload gambo korang yg diingini.Lepas dah upload suma.Korang klik untuk continue dan korang leh download image korang yg korang upload tadi.Terdapat beberapa pixel untuk korang download mengikut kesesuaian screen komputer atau laptop korang..
Collagekan gambo korang - Photovisi(klik sini)

Isu Global - Nak Nama Sedap

Huarghh.........hahahaha. Tak nak nama yang ori. Nak nama baru yang glamer?


Klik pada gambar untuk pembesaran

Anak Kita Tidak Memerlukan Permainan Yang Mahal

Kadang kala kita yang keterlaluan didalam membentuk peribadi anak-anak kita. Ini termasuklah dalam membeli permainan. Cuba lihat video di atas. Just klik saja pada gambar.

Wednesday, July 29, 2009

Abanglah Suami Yang TerbaikSekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . "

"Hello?"

"Abang, nie sayang nie,"

"Emmm... "

"Abang masih ada di kelab lagi ke?"

"Iya."

"Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?"

"Berapa harganya?"

"Cuma $1500.00 aje"

"O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat"

"Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu "

"Berapa harga yang dia bagi?"

"Cuma $280,000 ..."

"O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."

"Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi..."

"Apa?"

"Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan.... pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu... sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . "

" Berapa harga yang mereka minta?"

" Cuma $740,000... O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita
boleh cover harga tu. . ."

"Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?"

"OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!"

"Bye... I Love you too..."

Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :

" ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? "

Kejadian Yang Berlaku di ManilaKejadian ni berlaku di Manila. Seorang lelaki yang berada dalam pengaruh dadah cuba menjadikan seorang kanak-kanak sebagai tebusan untuk melepaskan diri. Kesudahan yang amat tragis. Polis menembak mati lelaki tersebut DAN JUGA kanak-kanak itu sekali. Tersalah tembak ke? Atau memang terpaksa bunuh dua-dua. Sama-sama kita bagi pendapat ye.

P/S - Siapa yang jadi mangsa sebenarnya di sini.............