Saturday, May 31, 2008

Melancong Dan Mencari Restoran Halal

Musim cuti sekolah masih ada lagi dan mungkin ramai yang mengambil kesempatan untuk pergi jalan-jalan keluar negara secara 'bersendirian'.

Jika kita melancung seorang diri lebih menjimatkan jika kita gunakan 'Travel Agency'. Ini kerana
semua urusan makan-minum, tempat tidur dan pengangkutan disediakan oleh syarikat berkenaan.

Namun jika anda bergerak secara bekeluarga maksud saya bersama anak-anak rasanya lebih jimat jika kita pergi dengan urusan sendiri tanpa melalui syarikat Travel Agency. Malah kita juga tidak perlu 'rushing' dengan program-program yang diatur oleh Travel Agent yang kadang-kadang amat ketat hingga nak rehat pun tak cukup masa.

Bagi anda yang nak berjalan sendiri keluar negeri, berikut saya berikan beberapa tips untuk rujukan anda:

1. Beli tiket penerbangan sendiri. Sekarang semuanya online. Jika nak jimat gunakan 'tambang murah' jika sekadar rantau Asia, Australia dan N.Zealand. Maksudnya anda boleh gunakan Airasia, Tiger Airways dan Jetstar Airways. Jika siapa nak berlagak lebih naiklah MAS(mana ada sistem).

2. Tempat penginapan atau hotel. Jika anda merancang betul-betul anda boleh tempah secara 'online prepaid' melalui atau . Lebih terjamin dan bila sampai didestinasi anda perlu berikan nombor tempahan(booking nombor) dan boleh masuk bilik terus tidur terlentang jer tak payah nak fikir apa-apa lagi. Tetapi biasanya pihak hotel berkenaan akan ambil juga sedikit deposit, ini cuma cagaran sahaja.

3. Makanan Halal disetengah tempat memang sukar untuk kita jumpa. Jadi sebagai panduan anda boleh mencari 'Halal Restaurants' diluar negeri melalui . Jadi saya nasihatkan jika anda pergi secara bersendirian anda kenal pasti dulu dimana restaurant halal. Kemudian cuba cari hotel yang berdekatan dengan restaurant tersebut. Caranya berpandukan alamat(address) yang terdapat pada nama restaurant berkenaan. Jadi anda jimat lagi kerana tak perlu menggunakan pengangkutan untuk setiap kali nak 'makan nasik'?

4. Akhir sekali jika anda berada diluar negara, pastikan anda tahu dimana terletaknya Kedutaan Malaysia(Malaysia Embassy). Ia penting sekiranya berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini ke atas diri anda. Maka kedutaan kitalah yang menjadi tempat untuk kita mengadu masalah yang kita hadapi. Jangan minta sedekah kat dia orang pulak.

5. Akhir sekali bawalah kompas kecil untuk memastikan arah kiblat. Sembahyang jangan tinggal pulak.

Selamat melancong .

Beberapa Fakta Tentang Nokia

1) The ringtone "Nokia tune" is actually based on a 19th century guitar work named "Gran Vals" by Spanish musician Francisco Tarrega. The Nokia Tune was originally named "Grande Valse" on Nokia phones but was changed to "Nokia Tune" around 1998 when it became so well known that people referred to it as the "Nokia Tune."

2) The world's first commercial GSM call was made in 1991 in Helsinki over a Nokia-supplied network, by Prime Minister of Finland Harri Holkeri, using a Nokia phone.

3) Nokia is currently the world's largest digital camera manufacturer, as the sales of its camera-equipped mobile phones have exceeded those of any conventional camera manufacturer.

4) The "Special" tone available to users of Nokia phones when receiving SMS (text messages) is actually Morse code for "SMS". Similarly, the "Ascending" SMS tone is Morse code for "Connecting People," Nokia's slogan. The "Standard" SMS tone is Morse code for "M" (Message).

5) The Nokia corporate font (typeface) is the AgfaMonotype Nokia Sans font, originally designed by Eric Spiekermann. Its mobile phone User's Guides Nokia mostly used the Agfa Rotis Sans 6) In Asia, the digit 4 never appears in any Nokia handset model number, because 4 is considered unlucky in many parts of Southeast/East Asia.

7) Nokia was listed as the 20th most admirable company worldwide in Fortune's list of 2006 (1st in network communications, 4th non-US company).

8. Unlike other modern day handsets, Nokia phones do not automatically start the call timer when the call is connected, but start it when the call is initiated. (Except for Series 60 based handsets like the Nokia 6600)

9) Nokia is sometimes called aikon (Nokia backwards) by non-Nokia mobile phone users and by mobile software developers, because "aikon" is used in various SDK software packages, including Nokia's own Symbian S60 SDK.

10) The name of the town of Nokia originated from the river which flowed through the town. The river itself, Nokianvirta, was named after the old Finnish word originally meaning sable, later pine marten. A species of this small, black-furred predatory animal was once found in the region, but it is now extinct.

Friday, May 30, 2008

BBC Hard Talk

Hard Talk with Stephen Sackur

Dr Mahathir: I'm Not Anti-Western But Will Point Out Their Wrongdoings

KUALA LUMPUR, April 21 (Bernama) -- Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said that he is not anti-Western but will continue to speak up about their wrongdoings against other people.

"I am not anti-western, I'm against the bad things done by the western countries," he said.

He said the Westerners, especially the British, had given the Malays many negative labels like lazy and incompetent, and expected them to like it.

He stressed that therefore, the Western people should also be ready to hear what others think of them.

"The British used to call us lazy Malays, incompetent Malays, untrustworthy Malays. We couldn't say a thing about you, so when I was in a position to say what I think about you, and then said it, you don't like it. When you say it to us, you expect us to like it, we don't like it but we don't have a way for our voice to be heard," he said.

Dr Mahathir said this during an interview in "Hard Talk" aired by BBC in London, Monday.

He admitted saying that Anglo-Saxon Europeans were proponents of war, slavery and the holocaust.

"Which is true... I am stating a fact. This is their character and I will continue to say so," he said.

On democracy, Dr Mahathir defended the brand of the system being practised in Malaysia.

"It is not necessary that the system will work for everybody, but if they have a bad leader, even a democratic system will fail.

"You must remember that it is a democratic country that dropped the atomic bombs killing more than 200,000 people," he said.

He said if one were to look at the history of the West, they would find that the Westerners normally came up with all kinds of ideologies.

"They used it for some time and then they found it to be defective, they dump it and start on another. One day, they are going to forget about democracy because in some countries, democracy usually ends up with anarchy, and there is practically no government," he said.

Dr Mahathir said democracy was not a system that could fit everybody.

"You must have a certain understanding of the limitation of democracy in order for it to work," he said.

Dr Mahathir was also asked to comment on the recent general election result where the ruling party lost five wealthy states to the opposition coalition allegedly due to the racial division pursued by him during his tenure.

"I know that was a wishful thinking on the part of foreign critics but the fact is that in this election result, it is due to the dissatisfaction on the part of the ruling party's supporters with the present decisions," he said.

He also defended the implementation of the New Economic Policy which was said to be the cause of the loss, saying that it was a necessary step to correct the imbalances that existed since the British days.

On questions regarding Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr Mahathir said if Anwar were to become the new Prime Minister, he was welcomed to conduct a full and thorough inquiry on his (Dr Mahathir's) so-called misdeeds.

"Well, he is welcomed to do so, but I hope that he finds people who are neutral, who are impartial, probably foreigners, because I don't trust people they are putting in charge of the people they don't like," he said.

Dr Mahathir was also asked whether he regretted what he did to Anwar.

"Why should I regret, he was arrested under the laws of the country, he was tried and sentenced by the court, if he was not wrong, I don't think no matter what you think about the our judiciary, I don't think he would have been sentenced to prison," he said.

On the judicial system in Malaysia, Dr Mahathir vehemently denied that he appointed judges in the Supreme Court and stressed that he always had faith in the system.

"I didn't appoint the judges, the judges were recommended by the chief justice, and my duty is to check whether they had any record or not, and after that it was presented to the King who then appoint the judges," he explained.

He also commented on the move by Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to make ex-gratia payments to judges removed during his time as "a political move".

"It's a political move, something a man who is very unpopular now wanting to show that he has to do something right," he said.

Dr Mahathir also accused Abdullah of making use of the system in the worst ways.

"Nobody can say anything against him, he has newspapers who duly report about him and how great he is, and he was misled by his own supporters into believing that he would win big in the recent election," he said.

Asked why he choose Abdullah as his predecessor, Dr Mahathir said,"These people, they are very smart in hiding their true character, he was known as Mr Clean and I thought I should appoint a clean person to succeed me... although he was not the one with the highest votes (as vice president) in the party but I thought that he was older and I appointed him thinking that he is not going to do anything very wrong."

He was also asked why he could not keep quiet after he retired.

"Why should I, they are doing something very bad to my country and I should not let it happen.

"I would be irresponsible if I do that," he added.

Blog Mahathir

Tahniah terhadap bekas perdana menteri kita krn telahpun mempunyai blognya sendiri dan tahniah juga krn telah mencapai tahap pembaca seramai 1 juta lebih. Klik pd gbr jika anda ingin membaca pendapat dan pandangannya. Bacalah dgn pemikiran yg terbuka, ya.

Bunuh Diri Di LRT Masjid Jamek


Pelik Tapi Benar 2

Siapa angkut siapa di sini

Perhubungan yang harmoni

Pelik Tapi Benar

Thursday, May 29, 2008

Daging Kambing

Hari tue aku dan mama melawat jiran kami (Abg Mahmud) kat hospital. Sebenarnya dah lama dia masuk hosptal disebabkan saluran jantungnya tersumbat. Cuma baru hari nie diberitahu oleh anaknya si Khairin.

Sesampai je aku dan mama kat dlm wad (hanya boleh dilawati 2 org tetamu je sekali lawat) Abg Mahmud ngah duduk atas katil dlm keadaan mengah (mungkin jantungnya masih belum baik lg).

Bila melihat kami dtg, ceria sikit di wajahnya. Sambil berborak, timbul juga penyesalan dihati Abg Mahmud kerana terlalu mengikut nafsu selera makan kawan2 semasjid. Setiap kali bila habis je segala aktiviti di masjid, kawan2 nya terutama sekali Imam Rashid akan mengajaknya pergi mengeteh dan membelasah makan daging kambing.

Kalau ikutkan selera Imam Rashid, sekilo daging kambing tu sekali mengadap je boleh habis. Hissss.....geleng kepala Abg Mahmud bila mengingatkan kembali aktiviti mengeteh mereka.

Tapi kiranya Abg Mahmud nie bernasib baik juga kerana terdapatnya pusat jantung di JB nie. Buatlah kalau ketika sakit, dianya berada di Pahang atau tempat lain, tentu mudarat jadinya. Sebab hanya ada tiga je pusat jantung di Malaysia nie iaitu JB, IJN di KL dan di Penang.

Bagi Imam Rashid bila kawan baiknya dah jd begini, dia dah mula mengelabah. Ehe........... dah mula risik2 nak pergi check. Takut terkena sama.

Keluar dr bangunan hospital tue, aku mula terfikir. Dlm umur seusia sebegini, aku pun suka juga makan daging kambing nie. Alamak........ kena jaga2 juga nie.

Difference Between Focusing On Problems And Focusing On Solutions

Case 1:

When NASA began the launch of astronauts into space, they found out that the pens wouldn't work at zero gravity (ink won't flow down to the writing surface). To solve this problem, it took them one decade and $12 million.

They developed a pen that worked at zero gravity, upside down,underwater,in practically any surface including crystal and in a temperature range from below freezing to over 300 degrees C.

And what did the Russians do...?? They used a pencil !

Case 2:

One of the most memorable case studies on Japanese management was the case of the empty soapbox, which happened in one of Japan 's biggest cosmetics companies. The company received a complaint that a consumer had bought a soapbox that was empty. Immediately the authorities isolated the problem to the assembly line, which transported all the packaged boxes of soap to the delivery department. For some reason, one soapbox went through the assembly line empty. Management asked its engineers to solve the problem.

The engineers worked hard to devise an X-ray machine with high-resolution monitors manned by two people to watch all the soapboxes that passed through the line to make sure they were not empty. No doubt, they worked hard and they worked fast but they spent a huge amount to do so.

But when a rank-and-file employee in a small company was posed with the same problem, he did not get into complications of X-rays, etc., but instead came out with another solution. He bought a strong industrial electric fan and pointed it at the assembly line. He switched the fan on, and as each soapbox passed the fan, it simply blew the empty boxes out of the line.

Moral Of The Story:

Always look for simple solutions. Focus on solutions not on problems.

Dosa Kelmarin

Dosa kelmarin
Seperti titik hitam
Yang menyelubungi kehidupan

Dosa kelmarin
Walau telah lama ditinggalkan
Dengan hati penuh penyesalan
Sentiasa hadir menghantui perasaan
Mengekori aku sebagai peringatan
Agar kesilapan tidak berulang

Dosa kelmarin
Selagi belum aku perolehi kemaafan
Selamanya aku dibelenggu keresahan
Munajat kita pada Tuhan
Mohon keampunan
Dipermudahkan perhitungan

Dosa kelmarin
Amat menakutkan bila difikirkan
Apakah akan ada lagi masa depan
Peluang untuk menebus kesalahan

mama - pa............ hari nie, hari Jumaat
aku - (tersentak dr lamunan lalu mengangguk mengerti)

Hati-Hati Dengan Spirulina Yang Menggunakan Najis Khinzir Sebagai Baja

Artikel dan bahan dr

Spirulina yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia adalah Bersih Dan HALAL, Kenapa dikatakan bersih? Spirulina yang dihasilkan di Malaysia adalah melalui kaedah saintifik mengikut formula baru penanamannya. Spirulina yang diImport dari luar negara ternyata menggunakan baja yang tidak begitu baik untuk kesihatan malah ada yang ditanam dikawasan penternakan KHINZIR. Pelbagai Kajian oleh ramai saintis mengenai spirulina luar negara boleh anda ketahui dengan cara menggunakan Search Engine ( TAIP PERKATAAN ) “Spirulina Pig Waste”.

Walaupun makanan tersebut nampak ‘halal’, tetapi belum tentu proses penghasilannya betul-betul mengikut syariah dan selamat dari unsur-unsur haram.

“Bagi orang Islam, mereka harus memastikan spirulina yang dimakan bersih, suci dan HALAL. Bebas dari proses pembuatan yang melibatkan unsur-unsur haram seperti baja najis babi atau haiwan yang tidak disahkan HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)”

halal atau tidak?


Masih ramai yang masih tidak tahu tentang kehalalan dan kesucian spirulina. Percaya atau tidak bahawa spirulina di negara-negara barat bahkan tidak jauh dari negara kita iaitu Thailand di tanam di dalam kolam najis babi. (Sekali lagi jika anda tidak percaya taip dalam mana-mana search engine “spirulina pig waste” dan anda akan menemui jawapan mengenainya).


Asalnya spirulina adalah alga yang ditanam di dalam air laut. Namun peringkat kajian saintis barat, mereka menanam spirulina di dalam kolam najis babi untuk merawat sisa kumbahan air najis babi. Selepas itu mereka mendapati nutrien di dalam spirulina semakin bertambah jika diternak di dalam air najis babi. Memang mereka mendakwa bahawa ia mampu merawat sisa najis dan spirulina itu boleh dijadikan makanan babi.


Bila bercakap soal makanan dan minuman mengikut hukum Islam, ada dua perkara yang sentiasa dipersoalkan, HALAL dan Haram. Lawan HALAL adalah Haram yang bermaksud tidak mengikut hukum Islam atau dilarang sebagaimana tertulis dengan jelas di dalam al-Qu’ran.

Kita sering dihebohkan dengan khasiat spirulina sehingga membuatkan kita terpengaruh untuk membelinya. Tapi, pernah kita sendiri menyelidik adakah spirulina yang dijual itu HALAL? Adakah proses penternakannya bebas dari najis babi atau binatang yang haram? Adakah ia produk yang dihasilkan oleh orang Islam? Akhirnya kita akan terus tertanya-tanya dan tidak yakin dengan apa yang kita makan.


Janganlah mudah terpedaya dengan spirulina yang dijual di pasaran tanpa menyelidik dulu soal halal atau haram. Makanan adalah persoalan yang berat! Ingatlah, apa yang kita makan akan membentuk darah daging yang terdapat di dalam badan kita. CARILAH YANG HALAL!

Kehidupan Seorang President Iran - Ahmedi Nijad

The Fox News TV (USA) asked the Iranian President Ahmedi Nijad;

'When you look into the mirror in the morning what do you say to yourself'?

He answered: I see the person in the mirror and tell him 'Remember, you are no more than a small servant, ahead of you today is the heavy responsibility, and that is to serve the Iranian nation'.

Ahmedi Nijad, the Iranian President who astonished many when he first reached to the office of the Presidency by donating all the high valued Iranian carpets to one of the mosques in Tehran by replacing them with the low cost ordinary carpets.

He observed that there was a huge extravagant lounge for receiving anwelcoming the VIPs and he ordered it to be closed and asked the protocol office to arrange for an ordinary room only with the wooden chairs.

On many instances he joins the cleaning staff of the municipality for cleaning the streets in the area where his home and the Presidency are located.

Under his authority whenever he appoints any minister to his post he gets a signed document from him with many points, particularly highlighting that he shall remain poor and that his personal and his relatives accounts will be watched and the day he leaves the ministry
shall be with dignity, and therefore it is not lawful for him or his relatives to take any advantage of his office.

First of all he declared himself for all the 'Big' wealth and the property he owned was a Peugeot 504 car, model 1977, an old small house inherited from his father 40-years ago in one of the poorest zones in Tehran . His accounts with a zero balance and the only money comes in to his a/c was from his salary from the university as a lecturer with an amount of US$ 250 only.

For your information the President still lives in that same house. This is all what he owns; the president of one of the world's important countries; strategically, economically, politically and with regard to its oil and defence.

He even doesn't take his personal salary with the argument that all the wealth belongs to the nation and he is the safeguard over it.

One of the things that impressed the staff at the presidency is the bag the President brings with him every day, which contains his breakfast; some sandwiches or bread with olive oil and cheese prepared by his wife and eats and enjoys it with all happiness.

One of the other things he changed was his personal carrier 'the President's Aircraft' to a cargo aircraft in order to save the spending from the public treasury and he ordered that he will be
flying with the ordinary airline in the economy class.

He organizes meetings every now and then with all the ministers to know their activities and efficiency and he closed down the office of the Manager of the president and any minister can enter to his office without any permission. He also stopped the welcome ceremonies like the red
carpet, the photo session or any personal advertisement or respect of any kind while visiting any place in the country.

Whenever he has to stay in any of the hotels he asks them to make sure not to give him a room with any big bed because he doesn't like to sleep on beds but rather likes to sleep on the floor on a simple mattress with a blanket.

Refer to some of the photographs which also confirm the above.

The Iranian president is sleeping in the guest room of his house after getting away from his special guards who follow him wherever he goes and photo is taken by his small brother according to the Wifaq Newspaper which published this photo and the next day the photo was published in most of the world's newspapers and magazines and particularly the Americans.

During the prayer you can see that he is not sitting in the first row.

And the final photo is of his dining room where the president is busy eating his simple meal.
A good Muslim leader leads by example.

Pesan dari Ustaz Fakhrul Razi, "tak kira dia itu syiah ke wahabi ke, kita amik yang haq sahaja dari mereka."


Seorang ulamak sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri. Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhuk. Oleh kerana tandas di dalam kapalterbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu. Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin), seorang peramugari telah ternampak perbuatan ulamak itu dan menegurnya.

Peramugari: (dengan suara dikeraskan..) Tuan tidak boleh memasukkan kaki ke dalam tangki tu, sebab ia akan mengotorkan tangki.

Ulamak: (dengan suara lembut dan penuh rendah diri...) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Peramugari: (dengan sifat angkuh...) Kebiasaannya sekali atau dua kali dalam sehari.

Ulamak: (dengan sifat bersahaja....) Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.


Soalan cepu emas kenapa kita berwudhu'?? Apa niat dan tujuan kita?

A. Agar muka berseri di dunia dan bercahaya di akhirat.

B. Membersihkan atau menyucikan anggota badan yang kotor.

C. Menyejuk dan menyegarkan badan di musim panas atau sewaktu penat

(soalan ini dipetik dari Aplikasi Hadith Niat dalam Kehidupan by Ustaz Heizal)

Doakan Kami

Sedutan dr Si Pengembara Ilmu

doakan kami.. bukan good luck yang diharapkan.. tapi doa daripada seorang sahabat.. watever pun terima kasih kepada semua yang sentiasa memberi sokongan dan dorongan.. terima kasih juga kerana mendoakan kami..

Wednesday, May 28, 2008

Menangkis Pesawat Asing

Orang Minyak Di Gong Badak

Sedutan dr Isu hangat
Dari inbox admin

Khas untuk LF-LF yang selalu ke outstation Kertih, KL, Miri, Bintulu, Offshore, Sudan, Turkmenistan yang meninggalkan isteri dan anak2 dirumah. Khas juga untuk anak2 dara dan weekend wives/husbands.

Kejadian ini berlaku pada hari khamis, 5 pagi, masa tu saya tiada dirumah, saya berada diOGT dengan student WNPOC.

Saya menyewa di Gong Badak, berdekatan juga dengan rumah En Zulkifli Asmuni, En. M. Yunus, En. Razali. Rumah Hj. Razak, En. Wan Zul dan Datin dibelakang sikit.

Pada malam sebelumnya, dua orang telah di lihat menaiki motorcycle membawa bersama “jack-kereta� pada pukul 12malam.

Pada pukul 5pagi, hari Rabu, mereka ini telah memecah masuk rumah di kawasan belakang, mungkin area rumah Hj Yunus. Mereka melarikan diri bila anak tuan rumah menjerit dan mereka dikejar oleh tuan rumah itu. Yang aneh nya, kedua2 penjenayah ini berbogel. Mungkin nak test ilmu hitam kot.

Pada malam berikutnya, mereka telah mencuba pula rumah2 di area depan sekali termasuklah rumah saya.

Dalam pukul 4-5 pagi, bilamana semua tengah nyenyak tidor, mereka telah pergi dari satu rumah kesatu rumah dan cuba membuka tingkap. Jiran sebelah rumah saya telah kehilangan satu kamera yang sedang di charge di plug di tepi tingkap itu. Dan rumah jiran dibelakang rumah saya pun mereka cuba masuk juga. . Cermin tingkap bilek tidor telah pun dicabut. Tapi mungkin melihatkan suami, isteri dan anak2 semua tidor disitu, mereka tak jadi masuk. Mungkin, lepas itu mereka beraleh ke rumah saya pula.

Jiran belakang rumah saya ada memasang lampu dibelakang rumah. Tetapi penceroboh2 ini telah memulaskan bulb sampai ianya padam supaya area belakang menjadi gelap.. Ini untuk memudahkan operasi mereka.

Mula2 mereka membuka cermin tingkap naco dengan penuh berhati2 takut pecah. Kalau pecah, bising, nanti orang terjaga pula. Agaknya, bila dia tengok isteri saya tidor bersendirian, maka dia pun berani untuk masuk. Dia mengambil kain yang disidai oleh jiran belakang untuk dibuat lapit atau untuk mendiamkan jack-kereta.

Lepas tu dia pun jack up besi tingkap itu. Katil terletak bersebelahan tingkap saja. Setelah selesai meluaskan lubang tingkap, dia pun cuba memasuki bilek.

Alhamdulilah, isteri saya tersedar bila terdengar nafas dan dengusan orang. Dia terkejut melihat badan penceroboh yang berambut pendek dan tidak berbaju itu dah melepasi tingkap dan tangan si durjana itu sudah berada diatas tilam. Hanya kaki dan peha masih berada di luar tingkap.

Isteri memang terkejut melihat si durjana yang tidak diundang itu. Tapi mujurlah Allah tidak menjadikan isteri saya panik dan kaku. Menyedari itu adalah penceroboh, isteri pun menjerit sambil terus menerajang 2 kali dengan sekuat tenaga dan kena tepat pada muka si penceroboh itu.

Anehnya bila diterajang si durjana ini tidak mengaduh atau melawan balik malah cepat2 pula mengeluarkan badannya. Mungkin dia berasa terancam bila jiran dengar dan terjaga. Lagipun subuh dah hampir, lalu dia pun terus berundur dan isteri saya terus bangun mengejutkan anak lelaki saya dibilek hadapan.

Dan si durjana ini lari lintang pukang bersama jack keretanya hinggakan kain batik dia pun tertinggal. Rasanya dia pun lari berbogel juga macam malam sebelumnya.. Mungkin dia pakai ilmu halimunan atau lain2 ilmu sesat yang mensyaratkan mesti berbogel kalau nak masuk rumah orang dan mencuri. Walau bagaimana pun ALLAH itu maha besar dan maha berkuasa dan kita berserahlah kepadanya.

Keesokan harinya, isteri saya membuat polis repot. Dengar cerita, suspect mungkin dua orang askar yang ada rekod buruk sebelum ini.

Akhir kalam, saya bersyukur kepada ALLAH kerana isteri dan anak2 saya selamat dalam kejadian itu. Dan saya juga berterima kasih kepada jiran2 yang cepat membantu.. Dan saya berterima kasih juga kepada tuan rumah yang berjanji akan memasang grill secepat mungkin.

Moga kita sama2 dapat mengambil pengajaran dari kejadian ini.

Awas penjenayah ini masih belum ditangkap. Jadi berhati2lah.

Mazlan Mahmud

A. View dari luar bilek. Besi tingkap yang telah di jack-up

B. Cermin2 ini di cabut dengan cermat sekali dan diletak atas tanah

C. Ini lah kain2 jiran belakang rumah yang di curi untuk mendiamkan car-jack yang digunakan

D. Inilah rupa tingkap yang telah di jack-up. Nampak kecil, tapi kepala dan badan pun boleh lepas.

E. Kain batik sipenceroboh yang ditinggalkan semasa melarikan diri. ( Rasanya dia lari berbogel macam kejadian sebelum ini. )

F. View dari dalam bilik.


1. Pasanglah grill pada tingkap dan pintu rumah anda. Walaupun grill tidak menjamin keselamatan sepenuhnya tapi ia boleh menyusahkan dan melambatkan proses pecah-rumah.
2. Pastikan pintu dan grill dikunci sebelum tidor.
3. Pastikan kunci2 pintu dan grill ( mesti ada kunci2 spare )di simpan ditempat selamat. Satu dalam bilek tidor anda dan satu di key cabinet, supaya dalam kecemasan sama ada ketika pencuri masuk atau ketika kebakaran anda dan ahli keluarga anda tahu dimana kunci rumah untuk keluar minta tolong. Jangan dibiarkan kunci dipintu atau letak diatas cabinet ditepi tingkat. Penceroboh boleh mengait kunci itu dengan dawai besi dan memasuki rumah anda dengan senang.
4. Jangan tidur bersendirian. Kalau wanita yang belum kahwin, ajaklah kawan tidor sebilek atau kahwinlah cepat2. Kalau suami pergi KL atau Sudan, tidurlah dengan anak perempuan. Atau ajaklah kawan perempuan tidor dirumah. Atau pun tumpanglah tidor dirumah saudara atau jiran.
5. Jangan pakai seksi2 atau tidur berbogel kerana ini boleh menyemarakkan lagi nafsu si durjana itu. Walaupun berbogel dalam selimut, kerana ini semua akan melambatkan lagi pergerakan dan tindakan anda bila ada kecemasan.Tak kan anda nak keluar rumah minta tolong dalam keadaan berbogel? Sanggup?
6. Jangan simpan barang2 yang berharga saperti kamera, HP, beg duit, barang kemas, di tepi tingkap. Pernah terjadi, ada pencuri hanya menggunakan galah pengait untuk mengait beg tangan yang penuh barang kemas berharga RM15,000 dari tingkap tanpa memasuki rumah tersebut.
7. Simpanlah satu dua senjata kat bilek tidor. Tukul, parang atau baseball bat.
8. Pasanglah burglar alarm dirumah anda. Kerusi set RM5,000 boleh beli, tak kan alarm RM1000 ke 2500 tak mampu. Belilah, sayangilah isteri, anak2 dan keluarga anda.
9. Jangan pandang ringan, sekalipun rumah anda ada grill, ia tak menjanjikan keselamatan 100%.
10. Jangan fikir rumah anda tak mungkin kena, yang kena rumah orang lain. Fikirlah, hari ini rumah Mazlan dimasuk orang, mungkin besok lusa rumah aku pula.( Bukanlah minta, tapi apa2 pun boleh berlaku ) Adakah aku sudah bersedia? Berjaga2lah.
11. Kenalilah jiran2 anda kerana merekalah orang yang paling cepat boleh membantu dan menyelamatkan nyawa kita. Bukan polis, bukan bomba atau saudara mara kita yang duduk diKL tu.
12. Simpanlah nombor HP jiran2 kita dalam HP kita. Letakkan HP ditepi katil supaya senang dicapai. Kalau boleh, set kan nombor itu dalam “speed dial�
13. Selalulah baca Quran dirumah.
14. Bacalah 3 Qul sebelum tidur dan doa2 keselamatan dan perlindungan sebelum tidur.
15. Setelah kita berusaha sebaik mungkin bagi menjaga keselamatan kita dan ahli rumah kita, kita berserahlah kepada ALLAH. Kita hanya berikhtiar, ALLAH lah yang menentukan segala2 nya.

Doa Mengelakkan Diri Dari Dirogol :

Terjemahan : Ya Allah, sekiranya Engkau mengetahui bahawa aku beriman denganMu dan RasulMu, dan aku memelihara kehormatanku hanya untuk suamiku, maka janganlah biarkan aku menjadi mangsa orang kafir dan orang zalim.

4. Doa Mengelakkan Anak Dari Dirogol :

Terjemahan : Ya Allah, sekiranya Engkau mengetahui bahawa anak perempuanku beriman denganMu dan RasulMu, dan dia memelihara kehormatannya hanya untuk suaminya, maka janganlah biarkan dia menjadi mangsa orang kafir dan orang zalim.

Oleh Ustaz Wan Sohor Bani Leman:

Doa 3 & 4 diatas dibaca oleh Siti Sarah semasa zaman Nabi Ibrahim. Siti Sarah membaca doa tersebut ketika berkali-kali cuba dirogol oleh Raja yang zalim ketika itu. Menurut Ustaz (dalam kuliyyahnya) , doa tersebut boleh diamalkan untuk mendapat perlindungan dari dianiaya oleh orang kafir. InsyaAllah kita dan anak-anak akan terhindar dari menjadi mangsa PERKOSAAN!! Moga2 ilmu ini dapat dimanfaatkan untuk kita dan keturunan kita

Cara Membezakan Restoran Mamak Atau Hinda

Sedutan dr Isu Hangat

Sekiranya anda ke kedai-kedai mamak, cuba periksa lauknya: adakah terdapat masakan berlaukkan daging lembu.

Ya, daging lembu. Inilah kunci untuk membezakan di antara kedai mamak Muslim dengan bukan mamak yang berlagak Muslim.

Kenapa daging lembu? Sebab, tidak mungkin penganut-penganut agama hindu tergamak hendak menyembelih, memasak dan menghidangkan "tuhan" mereka! Di dalam agama Hindu, lembu merupakan haiwan suci yang dianggap tuhan mereka.

Justeru, masakan yang berasaskan daging lembu tidak akan dihidangkan oleh restoran-restoran yang Hindu bukan Muslim yang menyamar Muslim.

Mungkin mereka boleh menipu pelanggan dengan menggantungkan poster-poster al-Quran atau menggaji pekerja-pekerja India Muslim yang mampu menjawab salam apabila disapa, tetapi mereka tidak akan sekali-kali menggadaikan "aqidah" mereka dengan menyembelih, memasak dan menghidangkan tuhan mereka itu.

Saya pernah membuat kajian rambang di sekitar Gombak dan Kuala Lumpur, dengan cara begini;

Saya memasuki restoran dan meninjau-ninjau di kaunter lauk-pauk. Selalunya akan tercatat pada lauk daging "daging lembu" atau "daging kambing". Sekiranya terdapat daging masakan daging lembu semestinya tuan restoran tersebut adalah mamak Muslim.

Seandainya, tidak terdapat sebarang tulisan / tanda pada lauk berkenaan, saya akan bertanyakan kepada pelayan restoran tersebut; "ada lauk daging tak?"

Pernah terjadi, pelayan tersebut menjawab, "kambing ada, daging lembu tiada".

Apabila mendengar jawapan tersebut, saya akan bertanya kembali, "kenapa tiada lauk lembu?".

Selalunya, pelayan restoran Mamak Muslim palsu akan terperangkap dan tergagap-gagap untuk menjawab..

Seterusnya, cabut sahaja daripada restoran tersebut.

Antara restoran yang saya dapati memang sebenar-benar mamak Muslim dengan cara ini adalah Restoran Thaqwa di Sri Gombak, dan Restoran Mamak (saya tak ingat namanya) di hadapan Bank Muamalat di Kuala Lumpur..

Sementara restoran yang saya kira sebagai bukan restoran bukan mamak yang menyamar Muslim adalah restoran Mamak (pun saya tidak ingat namanya) di kawasan jalan pudu/jalan pasar, dan sebuah restoran mamak (pun saya tidak ingat namanya) di deretan Bangunan Plaza UMNO di Batu Caves. Restoran-restoran ini menggunakan nama Restoran Muslim, dan restoran tersebut terdapat ayat-ayat Quran dan poster-poster keislaman, tetapi apabila ditanya tentang lauk daging lembu, mereka tergagap dan terpinga-pinga.

Anda boleh cuba di tempat anda!

Tuesday, May 27, 2008

Kontroversi Iklan Marine Uk

Video iklan marine UK yg menjadi isu dan dibangkitkan oleh Senator Jins Samsudin di Parlimen seperti menganggap bangsa Melayu adalah penganas.

Yang menjadi tanda tanya, siapakah pelakon dan penulis skrip iklan nie? Nak kena nie.....

Saturday, May 24, 2008

Pengertian Akum

Fw: " Akum = A vde K okhavim U M azzalot"

Ilmu utk dikongsi bersama :
Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam
assalamualaikum pada Anis ye" contoh lerr..
Bukannya : "Kirim salam kat Anis ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"


Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan
"A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan
Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan
"Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lah
kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform
A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk
orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud
'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan
dia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.


kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni....

Berhati-hati Ketika Membeli Ikan

Jika anda prihatin sila sebarkan maklumat ini terutamanya bagi orang Islam. (Ini adalah maklumat penting yang perlu disebarkan khususnya pada semua umat Islam.) Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar ikan-ikan yang Kita makan setiap Hari adalah diimport dari negara Thai. Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana ,ikan-ikan itu dimasukan ke dalam kontena Dan ditimbus dengan ketulan-ketulan air batu supaya ianya boleh bertahan lama sepanjang perjalanan ke Malaysia & Singapura.

Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam... Dan masa itu Ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia Dan Singapura dengan keadaan lesu dan kurang segar. Untuk mengelakkan berlakunya perkara ini... Pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan teknik baru.Tahukah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu?

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang dicampur dengan kimia bernama FOMILIN. Ini adala bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama Dan kelihatan masih 'fresh', keras Dan segar bila sampai ke distinasinya.

Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN? FOMILIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya boleh bertahan lama. Bahasa omputih 'embalm'..

Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini.
Tanpa disedari... ikan-ikan yang Kita makan Hari-Hari mengandungi kimia itu. Apa hukumnya pulak? Kalau Kita beli ikan di pasar...

Ada caranya untuk Kita mengesan. Kalau ikan-ikan itu TIDAK dihinggapi lalat.. Bermakna ikan-ikan itu telah direndam dengan kimia Fomilin... Kerana .. Lalat lebih mengetahui.

Wallahualam. .........

Thursday, May 22, 2008



Saudi council of Muftis have given an unanimous Fatwa that ring tones on QURAAN AYAAT are haraam because the AYAAT are not complete when we pick the phone & meanings of AYAAT changes when they are not complete. QURAN is for Hidayat and not for ring tones, Please inform others



Don't say 'Mosque'
Always say ' Masjid'
Because Islam organization has found thats mosque = Mosquitoes

Don't write ' Mecca '
Write always correctly ' Makkah'
Mecca = house of Wines

Don't write ' Mohd'

Always write completely as ' Muhammad'
Becasue Mohd = the Dog with big mouth.

Forwared it as many Muslims as you can for Thawaab, Nothing bad will happen if you dont forward this but these points are impotant and it is our duty to educate our brothers and sisters.



Kasih Sayang Antara Manusia Dengan Haiwan

Kedua2 lelaki ini telah mengambil dan membela anak singa selepas ianya baru dilahirkan di dalam zoo. Apabila ianya semakin membesar, amat sukar utk mereka membelanya di rumah. Akhirnya mereka berpakat utk melepaskannya ke hutan di Afrika. Setahun berlalu, mereka dtg semula ke Afrika utk melihat singa tersebut.

Klik pd gambar utk melihat video yg menyentuh hati pertemuan diantara kedua-dua lelaki ini dengan singa kesayangan mereka.

Teknologi Terkini - Sejadah Mencari Kiblat Secara Automatik

Free Image Hosting at
Free Image Hosting at
Free Image Hosting at
Free Image Hosting at

Tuesday, May 20, 2008

Mat Rempit Vs Mat..............................

Klik Di sini