Friday, February 20, 2009

Pengalaman Seorang Wartawan - 84 Kali Kena Sebat…

sebati1

Hari ini aku nak cerita pengalaman aku menemubual Pak Din (off course bukan nama sebenarlah kan), seorang banduan yang umurnya kira-kira 50 tahun di Penjara Kajang tiga tahun lepas. Masa itu aku ingat lagi dalam bulan Oktober tak salah temubual itu berlangsung.

Sekali imbas dia macam banduan biasa yang lain, tetapi ramai tak tahu termasuk warga Jabatan Penjara sendiri yang Pak Din mencatat rekod sebagai banduan paling banyak terima hukuman sebat…84 kali!

Pertemuan itu diaturkan sendiri oleh pengarah penjara. Nak tahu apa kesalahan Pak Din? Tak banyak…cuma 39 kes rompakan bersenjata dan edar dadah, termasuk satu kes melepaskan tembakan ke arah seorang anggota polis yang cuba menahannya, ok tak? Hahahaha

Pak Din ni kecil saja orangnya…kalau kau nak tahu, muka dan bentuk badannya sebiji macam Pak Abu yang asyik gelakkan P. Ramlee dalam filem Pendekar Bujang Lapuk, kurus melidi, tapi perangai MasyaAllah, Tuhan saja yang tahu.

Korang sendiri tahulah, kena satu sebatan pun sakitnya dah macam nak mampus, apalagi 84 sebatan. Hah, mari kita dengar apa Pak Din kata;

‘‘Orang lain baru kena satu sebatan pun dah meraung inikan saya 84 sebatan, akibat hukuman tersebut daging punggung saya menipis sebanyak 2.54 sentimeter, luka berbulan tak sembuh-sembuh, jangkitannya merebak hingga ke buah pinggang dan bermacam-macam lagi.

‘‘Sehingga kini badan saya dari paras pinggang ke bawah sentiasa terasa perit, sakit dan kebas-kebas, entahlah, rasanya sampai mati saya akan tanggung seksa ini,’’ katanya.

kalau nak tahu lebih lanjut cerita dia, korang boleh click kat sini http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=1010&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm&arc=hive

mungkin korang nak tahu apa dah jadi kat Pak Din sekarang kan? Beginilah, tahun lepas aku jumpa salah seorang banduan yang pernah aku interview dulu. Kini banduan tu dah dibebaskan.

Katanya, dia terserempak dengan Pak Din kat area Masjid India, KL. Dia bagitahu aku yang Pak Din pun dah dibebaskan.

“Untuk pengetahuan abang, perangai Pak Din macam tu jugak. Dia sekarang duduk serumah dengan seorang mak janda, kerja dia pun macam dulu gak, duk jual ganja lagi,” katanya.

Aduh. Aku dah tak boleh nak kata apa dah, Pak Din, Pak Din.


0 comments: