Thursday, December 25, 2008

Seorang Legenda Hacker Kevin Mitnick


Cerita berdasarkan pada buku Takedown (by Tsutomu Shimomura John Markoff).Kevin Mitnick, siapa tak kenal. Seorang hacker atau penggodam komputer yang termasyhur di Amerika dan dalam dunia internet. Beliau menceroboh hampir kesemua halaman web yang bersekuriti tinggi, termasuk CIA dan FBI. Beliau ialah idola para hackers seluruh dunia. Beliau mengunakan �social engineering dalam bidang hacker� Tapi sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua!

Ini adalah aktiviti-aktiviti hacker yang dilakukan oleh Kevin Mitnick��..

1. Pada tahun 1981 mencuba menghancurkan data-data melalui network dan juga mencuri buku manual di syarikat telefon.

2. Pada tahun 1983 beliau mencuba hacker Pentagon melalui computer ARPANET dari University of Southern California menggunakan terminal room.

3. Pada tahun 1987 Mitnick mencuba mencuri software Santa Cruz Operation (SCO).

4. Pada tahun 1988, beliau mencuba mencuri kod akses sambungan langsung jarak jauh untuk mencuba hacker sistem minikomputer Digital VAX /VMS dan pada sama beliau kena tangkap.

5. Kesalahan yang dilakukan diatas telah menjadi satu isu yang besar di American dan beliau dipenjara satu tahun dan beliau juga kena kaunseling selama 6 bulan

6. Selepas keluar dari penjara, beliau bekerja di syarikat Tel Tec Detective Agency.
Sekali lagi beliau telah mengunakan rangkaian sistem maklumat data secara haram. Pihak makhamah memeritah FBI menangkap beliau.

7. Pada tahun 1994 beliau mengelak diri daripada U.S Marshall dan FBI selama dua tahun. Pada akhir tahun 1994 Tsutomu Shimomura menjejaknya dengan mennggunakan pengejaran panjang secara elektronik setelah Mitnick menceroboh sistem komputer Shimomura di San Diego.

8. Pada tahun1995, 15 Pebruari Mitnick ditangkap dan dipenjara selama dua tahun tanpa jaminan dan pembelaan.

9. Kumpulan 2600: The Hacker Quarterly mulai menjalankan kempen�Free Kevin� di American.

10. Pada tahun 2002 bulan Januari beliau dibebaskan tetapi beliau tidak boleh mengakses internet sehingga 21 Januari 2003. Beliau muncul pertama kali di website Labmistress.com dimana website ini adalah sebuah webblog yang dilakukan oleh kawan beliau.

11. Kini beliau bekerja sebagai CEO Defensive Thinking, sebuah syarikat sekuriti internet.

12. Kisah beliau di filemkan sebuah cerita Hacker 2 Operation Takedown dan juga beliau membuat buku Art Of Decaption dan Art Of Instrusion (yang terbaru)

Rujukan tambahan

1. http://www.takedown.com/coverage/own-web.html
2. http://www.takedown.com/bio/index.html#Kevin
3. http://www.mitnicksecurity.com/
4. http://www.eweek.com/slideshow_viewer/0,1205,l=&s=25956&a=188213&po=1,00.asp
5. http://www.takedown.com/
6. http://imdb.com/title/tt0159784/


0 comments: